O nama

OBI_about_us

O kompaniji

OBI je jedan od vodećih među prodajnim centrima za gradnju i dom kako na njemačkom tako i na tržištu ostalih evropskih zemalja. OBI je prisutan u 13 evropskih zemalja. U Njemačkoj ova franšiza broji 340 OBI prodajnih centara. K tomu se može pribrojiti i više od 220 prodajnih centara u inozemstvu.
U više od 580 OBI prodajna centra diljem svijeta možemo ubrojiti i OBI centre pod nazivom Vrtni raj koji se nalaze ili u sklopu OBI centara ili kao zaseban kompleks. Sveukupno je grupa OBI – uključujući sve centralne tvrtke – u 2010. godini ostvarila promet od 6,2 milijardi eura. Kompanija OBI zapošljava 43.100 djelatnica i djelatnika

Širenjem kompanije OBI će se sljedećih godina usmjeriti na istočnoevropsko tržište. Zacrtani cilj je vodeća uloga na tržištu. Prije svega će u Rusiji, Poljskoj, Češkoj, Italiji i Švicarskoj kao tržištima sa velikim potencijalom, najvažniju ulogu imati politika razvoja i rasta.

Površina prodajnog prostora OBI centara se od otvaranja prvog OBI prodajnog centra 1970. godine (Trgovački centar Alstertal, Hamburg-Poppenbüttel, Njemačka) sa 870 m² povećala na današnjih više od 15.000 m². Sveukupna površina prodajnih prostora je 2004./2005. godine iznosila 4 milijuna m².

OBI BiH

Na tržište Bosne i Hercegovine OBI ulazi 2003. godine, otvaranjem OBI marketa u Sarajevu 13.03.2003 najavljujući novi smjer razvoja trgovine u oblasti „uradi sam“ i "sve za kuću i vrt", podižući standarde kvalitete roba i usluga koje konkurencija treba dostići.

Na tržištu Bosne i Hercegovine, OBI djeluje preko svog franšiznog partnera, čime uspješno spaja svoj KNOW HOW sa domaćim specifičnostima tržišta. Zahvaljujući ovom uspješnom spoju, OBI u BiH uspijeva donijeti najbolje iz svog međunarodnog iskustva, kombinirati ga sa domaćim specifičnostima i kvalitetama i na taj način napraviti uspješan dinamičan spoj.

Ova kombinacija omogućuje mu brzo i stalno prilagođavanje zahtjevima i potrebama turbulentnog tržišta, što OBI vjerni kupci neprestano primjećuju i nagrađuju.

U svojoj, stalno rastućoj ponudi, trgovina OBI na stalnom raspolaganju kupcu imaju preko 40.000 artikala. OBI kupcima je na raspolaganju i veliki broj usluga, od kojih su mnoge besplatne ili uključene u cijenu artikala: dostava, razrez drveta,  stručno savjetovanje, kataloška prodaja, kreditiranje i plaćanje na rate i sl.

Iako je OBI međunarodni lanac značajan u globalnim razmjerima, njegovo djelovanje u BiH se prvenstveno orijentira na lokalnu zajednicu i na lokalno i regionalno gospodarstvo. Kao organiziran lanac i sistem sa dugogodišnjim iskustvom, svakodnevno pokušava ostvariti što veću i bolju saradnju sa lokalnim i regionalnim kompanijama i proizvođačima.

Naši vjerni kupci taj trend vide u našoj ponudi. Sve je veća je zastupljenost roba domaće ili regionalne proizvodnje, čija kvaliteta zadovoljava visoke OBI standarde .Raduje nas, da je sve više partnera na teritoriju BiH i susjednih zemalja , sposobno kontinuirano i pouzdano isporučivati kvalitetne robe i zadovoljiti visoke standarde koje nam svima kupci i tržište iz dana u dan nameću.

OBI Franšizni partner:

OBI Sarajevo:
Firma: Bau & Garten d.o.o.
Sjedište: Lužansko Polje 9
71000 Sarajevo
Tel: 033 777 600
Fax: 033 777 601

Porezni br: 200488080001
Trg. Sud: Općinski sud Sarajevo
Registar: 65-01-0475-12

 

Članovi uprave
Mag. D. Messner, H. Ochs, W. H. Halper