Savjetnik za kistove

Pravilan odabir alata

Kistovi s prirodnim dlačicama, sintetičkim dlačicama ili kombinacijom prirodnih i sintetičkih dlačica? Okrugli, plosnati ili s dugačkom drškom? Pravilnim odabirom kistova znatno možete olakšati posao bojenja

Načelno vrijedi sljedeće::
Lakovi i boje na bazi otapala najbolje se nanose kistovima s prirodnim dlačicama. Oni jako dobro primaju boju, te ju ravnomjerno raspoređuju. Kistovi s isključivo prirodnim dlačicama nisu idealan odabir za nanošenje premaza na bazi vode, jer nabubre te postaju nestabilni.

Za razliku od kistova s prirodnim dlačicama, koji nabubre zbog upijanja vode te izgube svoj oblik, sintetički kistovi ne upijaju vodu i zadržavaju svoj izvorni oblik. Stoga se za rad s akrilatima koriste kombinirani kistovi ili u potpunosti sintetički kistovi.

Koji će Vam kistovi kod bojenja biti najpotrebniji saznat ćete u nastavku u našem malom priručniku o kistovima.

 • Valjak

  90x49_0
  Praktično bojenje velikih površina

  Valjci se u pravilu sastoje od pjene, velura ili jagnjećeg krzna te se odlikuju velikom sposobnošću upijanja. Dostupni su i valjci s teleskopskim drškama koji Vam omogućavaju jednostavno i praktično bojenje stropova.

  Područja primjene: Namijenjeno za bojenje velikih površina poput zidova ili stropova.

   

 • Kist za skidanje boje otapalima

  90x49_2
  Izrazito otporan

  Ako brušenje prije nanošenja boje nije dovoljno, sloj stare boje treba skinuti pomoću otapala. Primjereni kist za skidanje boje otapalima ima dršku od plastike i otporne najlonske dlačice. Stoga se takvim kistovima mogu nanositi i najsnažnija sredstva za skidanje boje.

  Područja primjene: Primjereno za skidanje boje otapalima.

   

 • Okrugli kist

  90x49_3
  Za cijevi i slično

  Okrugli/prstenasti kistovi imaju okruglu dršku čiji je završetak konusnog oblika. Kvaliteta ovisi o vrsti dlačica i njihovoj dužini. Pluteni kolut u komori za boju i najlonsko pojačanje jamče kvalitetu i veliki kapacitet pohrane boje. Čista površina boje postiže se laganim okretanjem drške kista kod nanošenja.

  Područje primjene: Za bojenje cijevi, prozora ili uglova.

 • Pljosnati kist ili kist za lak

  90x49_4
  Pravi odabir za ravne površine

  Pljosnati kistovi, odnosno kistovi za lakiranje imaju široku plosnatu dršku i limeni obruč te se najčešće koriste za lakiranje. Raspoloživi su u različitim debljinama. Što je debljina veća, to je kvaliteta viša. Omogućuju kvalitetno nanošenje/skidanje boje.

  Područje primjene: Za velike, ravne površine npr. glatka unutarnja vrata.

   

 • Kist za prozore

  90x49_5
  Praktični pomagač

  Sve ostaje u okvirima: kistovi za prozore odrezani su koso kako bi se omogućilo precizno vođenje linija na prozorskim okvirima te unutarnjim, odnosno kućnim vratima.

  Područje primjene: Za premazivanje vratnih okvira i prozora.

   

 • Četke za bojenje površina

  90x49_6
  Za izrazito velike površine

  Četke za bojenje površina raspoložive su u širinama od 7 do 14 cm.

  Područje primjene: Primjereno za velike površine poput fasada, podova ili zidova.

   

 • Kist za grijaća tijela

  90x49_7
  Znati kako

  Zahvaljujući dugačkoj dršci koja je savinuta pod određenim uglom moguće je doprijeti i u međuprostore.

  Područje primjene: Primjereno za rebraste radijatore, za predpremazivanje uglova i rubova prostorije i teško dostupnih mjesta.

   

 • Ugaoni kist za grijaća tijela

  90x49_8
  Za teško dostupna mjesta

  Ugaoni kist za grijaća tijela se ubraja u skupinu kistova za grijaća tijela. Zbog svog oblika može doprijeti i u najmanje uglove.

  Područje primjene: Primjereno za unutarnje uglove i utore na prozorima.