Savjetnik za rasvjetu

Neka bude svjetlo!

Pravilna rasvjeta u prvom redu ovisi o funkciji koju rasvjeta treba ispuniti u prostoriji. Uz dobru glavnu rasvjetu u radnoj sobi ili spavaćoj sobi je prije svega važna dobra rasvjeta radnih površina, dok će se u dnevnoj sobi neizravno osvjetljenje pobrinuti za ugodnu atmosferu. Pritom svjetiljke treba smjestiti tako da ne zasljepljuju.

I još nešto, raznolikost je vrlo bitna kod planiranja rasvjete. Stoga slobodno naglasite određene dijelove prostorije pomoću stojeće svjetiljke, zidnog reflektora ili specijalne svjetiljke za slike.


Savjet: Uštedite energiju sa štednim sijalicama. Njihova potrošnja je do 80 posto manja, nego li kod uobičajenih sijalica, a vijek trajanja do 15 puta duži.

 • Glavna rasvjeta

  Osigurajte dovoljno jaku osnovnu rasvjetu!

  Glavna rasvjeta prostorije treba biti dovoljno jaka. Možete je nadopuniti dodatnom rasvjetom na nekim mjestima ili rasvjetom koja naglašava određene dijelove prostorije.

  Vrste svjetiljki: ugradbene svjetiljke, rasvjetni sustavi s reflektorima i svjetiljkama na strujnim letvicama, stropne svjetiljke, viseće svjetiljke i dr.

  Savjet profesionalaca:

  U blagovaonici rasvjeta treba biti jačine 100-200 luksa, u kuhinji 300-500 luksa, a u radnoj sobi 1000-2000 luksa

 • Naglašavanje rasvjetom

  Pod pravim svjetlom

  Ako svijetlom naglasite neke dijelove prostorije, oni će privlačiti poglede te će stvoriti potreban kontrast obzirom na glavnu rasvjetu.

  Vrste svjetiljki: ugradbene stropne svjetiljke, reflektori i spot svjetiljke, stolne svjetiljke i viseće svjetiljke i dr.

  Savjet profesionalaca:

  Za kupaonice su izrazito primjerene svjetiljke u obliku šipke, koje se postavljaju pokraj ili iznad ogledala.

 • Neizravna rasvjeta

  Opustite se i uživajte uz dobru rasvjetu

  Kod neizravne rasvjete izvor svjetlosti se usmjerava na zid ili strop te se od njih odbija. Kod ove vrste rasvjete nema odbljeska te je stoga vrlo ugodna za oči.

  Vrste svjetiljki: npr. zidni reflektori ili svjetiljke usmjerene u strop.

  Savjet profesionalaca:

  Zidovi svijetle boje jako dobro reflektiraju svjetlost.

 • Svjetiljke za pisaće stolove

  Dobra rasvjeta omogućuje bolju koncentraciju!

  Svjetiljke za pisaće stolove u pravilu pružaju preciznu, intenzivnu rasvjetu radnog stola. Važno je usmjeriti svjetlost tako da ne nastaje odbljesak s površine radnog stola.

  Tip svjetiljke: svjetiljka za pisaći stol sa zglobom.

  Savjet profesionalaca:

  Idealna je kombinacija neizravne glavne rasvjete i individualne svjetiljke za pisaći stol.