Savjetnik - solarna termika

Besplatna topla voda

Tehnikom solarne termike svijetlost sunca se pretvara u toplinu kojom se zagrijava tehnološka voda.

Plosnati (ravni) kolektori površine 4 do 5 m2 postavljeni na južnoj strani Vaše kuće mogu zadovoljiti oko 70% potrebe za toplom vodom u četveročlanom domaćinstvu.

Za ove sisteme nije potrebna dozvola, a država subvencionira ovaj tip grijanja, tako da već nakon nekoliko godina jedan mali sustav može ostvarivati dobit.

Kolektori

Dva omiljena modela

Dvije vrste kolektora koje se najčešće koriste u privatne svrhe su plosnati (ravni) kolektori i vakuumski cijevni kolektori.

Konstrukcije ovih kolektora razlikuju se obzirom na troškove te učinkovitost. Vakuumske cijevi su u prosjeku skuplje, ali istovremeno nude učinkovitije dobivanje energije. Ova razlika postaje očita posebice u zimskim mjesecima obzirom da je sunčeva svjetlost slabija, a potreba za toplom vodom veća.

Plosnati (ravni) kolektori bi zbog svoje umanjenje učinkovitosti uvijek trebali biti dobro usmjereni. Ako je zgrada još uvijek u izgradnji ova konstrukcija se može elegantno uklopiti u arhitekturu kuće. Ovaj sistem je povoljniji od vakuumskih cijevnih kolektora.

Vakuumski cijevni kolektori koriste se posebice u slučajevima kada nije moguće usmjeriti čitav sistem prema optimalnom upadu sunčeve svjetlosti. Zahvaljujući svojoj visokoj učinkovitosti ovi sistemi mogu pouzdano funkcionirati i u uslovima koji nisu optimalni.

 • Plosnat (ravni) kolektori

  90x48_flachkollektoren_schema_1
  Manji troškovi

  Kod ovog tipa kolektora apsorber je smješten u plosnatom kućištu s toplinskom izolacijom, koje je zatvoreno staklenom pločom.

  Kod ove konstrukcije javljaju se gubici topline uslijed konvekcije. Stoga je učinkovitost manja.

 • Vakuumski cijevni kolektori

  90x48_vakuumroehrenkollektoren_schema_2
  Okrugla inačica

  Kod ove konstrukcije apsorber se nalazi u zrakopraznoj staklenoj cijevi. Prednost ove konstrukcije je što gotovo da i ne dolazi do gubitaka topline.

  Dodatno ova konstrukcija omogućuje iskorištavanje difuzne (raspršene) sunčeve svjetlosti.

Podrška sistemu za grijanje ili ne?

Provjerite stambenu situaciju i grijanje

Pomoću solarnih termičkih sustava uz zagrijavanje vode može se dodatno zagrijavati i voda u sustavu za grijanje. Kod donošenja te odluke morate temeljito provjeriti situaciju u stambenom prostoru te ujedno i situaciju vezano za grijanje.

Je li i kada je nabavka skupog solarnog termičkog sistema koja nudi podršku sistemu za grijanje isplativa ovisi o brojnim individualnim čimbenicima.