Balkon i vrtne gredice

Balkonske žardinjere i vrtne gredice

Započela je sezona vrtlarenja. Nema ničeg zabavnijeg od oblačenja vrtlarskih rukavica, kupovine biljaka i razmišljanja o tome kako biljkama uljepšati balkon i vrtne gredice! Vrtni centar OBI nudi velik izbor.

Važan je raspored
Za balkonske žardinjere vrijedi posebno pravilo: viseće biljke se stavljaju u prvi red i sa strane, osnovne biljke se stavljaju iza. Popratne biljke poput tratinčica mogu se zasaditi između njih. U uskim žardinjerama biljke se sade samo u jednom redu. Prije same sadnje u žardinjere isprobajte redoslijed biljaka "na suho“.

 • Sunce

  Pravilan izbor biljaka

  Tražite biljke za svoj predivan sunčani balkon okrenut prema jugu? Odabir odgovarajućih biljaka ovisi o intenzitetu sunčevih zraka. Biljke na intenzivno osunčanim mjestima moraju dobro podnositi sunce čitav dan, čak i podnevno sunce. Prikladne biljke za sunčana mjesta su ivančice i dalije.

 • Sjena

  Pravilan izbor biljaka

  Za polusjenovita mjestašca također postoje prikladne biljke. Nekoliko sati sunca ujutro ili u kasno popodne predstavljaju pravi raj za vodenike, lobelije ili različke. Sjenovita mjesta pod krošnjama stabala ili grmlja rado će potražiti, fuksije ili gomoljaste begonije.

 • Klasično

  90x49_anordnung_klassisch_schema
  U jednom tonu ili šarenilo boja

  Geranije (pelargonije) se ubrajaju u najomiljenije balkonske biljke. Vole sunčana mjesta ili polusjenu, jednako su dojmljive ako se sade zasebno ili pak u kombinaciji s drugim biljkama. Pustite svojoj mašti na volju, stvarajte jednobojne kreacije ili živahne igre boja od crvenih geranija, žutih kalceolarija(papučica) i plavih lobelija.

 • Romantično

  90x49_anordnung_romantisch_schema
  Sunce i sjena?

  Ivančice, vodenike, potočnice, bršljan i lavanda vole polusjenovita mjesta i stvaraju romantičan ugođaj na Vašem balkonu. Savjet: ako ste se odlučili za cvijeće na prozorskim daskama, već kod malih biljaka vodite računa o tome da u jednu balkonsku žardinjeru (1 m dužine, 20 cm visine), ovisno o vrsti biljaka, ne sadite više od sedam do jedanaest biljaka.

 • Praktično

  90x49_anordnung_praktisch_schema
  Vlastiti vrt sa začinskim biljem

  Za začinsko bilje u balkonskim žardinjerama je „dobro susjedstvo" vrlo važno. Vrste koje brzo rastu kao što su bosiljak, krabuljica, mažuran, peršun i vlasac predstavljaju dobru kombinaciju. Jednako tako sporo do srednje brzo rastuće vrste kao što su čuber, origano, ružmarin i timijan dobri su susjedi.

 • Puristički

  90x49_anordnung_puristisch_schema
  Šimšir je u trendu

  Tri loptice šimšira u Vašim žardinjerama će tokom cijele godine stvarati harmoničan ugođaj, a ujedno su i idealno rješenje za sjenovita mjesta. Zimi će u kombinaciji s božićnim ukrasima i svjećicama unijeti dašak Božića u Vaš dom.

Ostale teme