Savjetnik za vrtne puteljke

Jedan put- četiri moguća izgleda

Svi volimo brzo i udobno stići do kuće ili vrta. Dobro zamišljen vrtni puteljak pritom je od velike važnosti. Osobine podloge (materijala) su ovdje vrlo bitne: s jedne strane podloga treba biti otporna na mraz i sprečavati klizanje, a s druge strane bi se trebala harmonično uklopiti u kompoziciju kuće i okućnice. Kao osnovno pravilo vezano uz širinu puteljka vrijedi: glavni put do kuće trebao bi imati širinu između 1,30 i 1,50 m, dok je za sporedne puteljke dovoljna širina od 50 do 100 cm, a za vrtne puteljke koji se rijetko koriste 50 cm.

 • Kamene i betonske ploče

  90x49_SteinBetonPlatten_schema
  Podloge od pijeska ili maltera

  Pojedinačno položene kamene ploče ne predstavljaju nužno idealno rješenje za puteljak do kuće, ali predstavljaju najjednostavnije rješenje u vrtu. Pojedinačne ploče se jednostavno postave u razmacima dužine koraka cca 63 cm i gotovo. I betonske ploče se jednako tako mogu brzo postaviti, i to u podlogu od pijeska ili maltera te na taj način tvore čvrstu oblogu. Ako ne volite male biljčice koje rastu u fugama, možete ploče položiti bez fuga ili ih popuniti malterom za fugiranje.

  Prednosti:

  - Brzo i jednostavno polaganje, solidna i dugotrajna izvedba, dostupno u različitim oblicima i bojama, povoljno.

  Nedostaci:

  - Kamene ploče nisu primjerne za prometne puteljke, potrebna je redovita njega.

 • Malč od kore drveta

  90x49_rindenmulch_schema
  Prirodan neprijatelj korova

  Na slabije korištene puteljke možete staviti malč od kore drveta. On se sastoji od teško razgradivih otpadaka kore te se kao prirodni materijal harmonično uklapa u vrt. Praktično: Ako puteljak ne završava ispred gredice, već u gredici, čupanje korova i sadnja biti će Vam nadasve udobni.

  Prednosti:

  - Prirodan neprijatelj korova, izjednačava neravnine, poboljšava sastav tla, regulira temperaturu, gnoji tlo prilikom razgradnje.

  Nedostaci:

  - Opasnost od raspadanja na puteljcima na kojima nema sunca, gornji sloj iziskuje redovito obnavljanje.

 • Šljunčani puteljci

  90x49_kieswege_schema
  Jednostavno i jeftino

  Šljunčani puteljci posjeduju dražestan staromodni šarm. Poznajemo ih iz predivnih parkova oko dvoraca i predivnih vrtova. Privremeno su izašli iz mode jer nisu posebno udobni za šetnje, a ujedno iziskuju relativno puno njege.

  Prednosti:

  - Mogući su individualni oblici puteljaka, povoljna i jednostavna izvedba.

  Nedostaci:

  - Nisu udobni za šetnje, iziskuju izrazito puno njege, pogodni su za rast korova.

 • Prirodni kamen

  90x49_naturstein_schema
  Kombinirajte staro i novo kamenje

  Ako želite obnoviti stari vrtni puteljak, ne morate nužno baciti staro kamenje ili ploče. Možete ih jednostavno ponovo upotrijebiti i kombinirati s novim kamenjem.

  Prednosti:

  - Jedinstveni vrtni puteljci, nema novih izdataka, osvježavaju izgled.

  Nedostatak:

  - Kamenje/ploče bi trebalo biti iste visine, inače je polaganje otežano