Savjetnik za vrtna jezerca

S OBI-jem do vlastitog vrtnog jezerca

Primjereno mjesto za Vaše vrtno jezerce ovisi o njegovoj veličini, dubini i vegetaciji. Preduvjet za uspješnu vegetaciju u jezercu je da ono bude izloženo sunčevim zrakama minimalno 4 do 6 sati dnevno. Idealno je ako se za vrijeme vrućeg podnevnog sunca ljeti jezerce nalazi u sjeni ili polusjeni. Također jezerce nemojte smjestiti preblizu drveća i grmlja obzirom da će u jesen u njega padati lišće.

 • Vrste jezerca


  Jezerca od kalupa primjerena su ako je na raspolaganju malo mjesta. Mnoga gotova jezerca imaju močvarno područje, biotopske rubove i razine s biljem, koje biljkama nude različite uvjete.

  Prednost:

  - Jednostavna i brza ugradnja.

  Nedostatak:

  - Ograničenja u vidu veličine i oblika.

 • Jezerce na foliji


  Ako želite provesti u djelo vlastite predodžbe, što se tiče oblika i dubine jezerca, najveću slobodu oblikovanja nudi Vam jezerce na foliji.

  Prednost:

  - Nudi veći životni prostor za bilje i ribe.

  Nedostatak:

  - Izgradnja je zahtjevnija od jezerca u kalupu.

 • Vodoskok

  Komadić kvalitete življenja

  Umirujuće žuborenje vode i uvijek iznova očaravajući prizor vodoskoka u vlastitom vrtu predstavljaju komadić kvalitete življenja kojeg se ne želite odreći. Pumpe za jezerca se u prvom redu koriste kao pumpe za vodoskoke, pri čemu se različiti nastavci mlaznica brinu za raznolikost.

 • Vodopadi i potoci

  Gotovi elementi

  Tekuća voda u vrtu uvijek predstavlja magičnu privlačnu tačku, neovisno o tome radi li se o žuborećoj fontani, potočiću ili vodopadu. Postoji veliki izbor gotovih elemenata za vodopade ili potoke, koji se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji.

 • Vegetacija

  Biološka ravnoteža je bitna

  Vegetacija jezerca je puno više od pukog pitanja stila. Odabirom pravilnih vrsta bilja u različitim dijelovima jezerca ubrzo se uspostavlja pravilna biološka ravnoteža. Zaposleni u Vrtnom centru OBI rado će Vam pružiti savjete o primjerenim biljkama za različite zone vegetacije.

 • Svjetlost i efekti

  Veliki izbor proizvoda

  Ljetne večeri uz vrtna jezerca mogu biti još ljepša ako je jezerce primjereno osvijetljeno. Mnoštvo proizvoda pomoći će Vam u tome da kombinacija svjetlosti i vode dođe do izražaja.

Filtri, usisivači i pumpe

160x106_Filterpumpe

Filterske pumpe za vrtna jezerca

Za održavanje (manjih) vrtnih jezerca neophodne su filterske pumpe za jezerca. Ovisno o modelu filterske pumpe mogu ukloniti nečistoće iz vode do veličine granulacije od 8 mm.

160x106_UVC_Filter

UV-C filter uređaj

UV-C uređaju pobrinut će se za čistu vodu u vrtnom jezercu, na način da pomoću ultraljubičastih zraka ubiju klice, koje su odgovorne za nastanak algi. Istovremeno ne predstavljaju nikakvu smetnju za ribe i bilje.

160x106_Schlammsauger

Usisavač mulja

Usisivači mulja usisavaju čestice veličine do 1 cm. Injektorske mlaznice odvajaju nečistoće s dna te ih kroz crijevo odvode iz jezerca. Prednost: sloboda kretanja i mali uređaji na obali.

160x106_Belüftungspume

Set za opskrbu ribnjaka kisikom

Ako u jezercu nema dovoljno kisika, od pomoći može biti pumpa za zrak. Preko kamena koji raspršuje zrak, koji se ujedno može smjestiti i u samoj unutrašnjosti filtera, u vodu se direktno ispušta kisik.