Savjetnik za živice

Odabir, njega i orezivanje

Živice ne služe samo za omeđivanje parcela već su prikladne i za uređenje vrta. Služe kao izvanredna zaštita od pogleda, vjetra i buke, stvaraju hlad te ispunjavaju važne ekološke zadatke. Idealan su filter za prašinu, prljavštinu i ispušne plinove, ali i životni prostor i izvor hrane za mnogobrojna živa bića.

Šimšir je u trendu


Dekorativan i nezahtjevan

Može rasti slobodno u vrtu, kao lončanica ili u balkonskim žardinjerama. Svugdje izgleda dobro. Nije zahtjevan po pitanju mjesta i održavanja, može se orezivati u oblik prema želji. U prijašnjim vremenima šimšir je bio sastavni dio tipičnih seoskih vrtova. Niske sorte su služile za označavanje gredica, a više su odvajale povrtnjak od cvjetnjaka i obrnuto.

 • Zimzelene živice

  89x48_1
  Lovor višnja i tuja

  U zimzelene živice ubraja se lovor višnja, koja fascinira svojim brzim rastom i iznimno sjajnim listovima. Za mjesto sadnje odaberite polusjenovito mjesto. Tuja pak preferira sunčano mjesto, robusna je i može se orezivati, te nudi dobru zaštitu od pogleda i vjetra.
  Lovor višnja
  Visina rasta: 2-5 m
  Broj biljaka na 1 m: 3-5
  Tuja
  Visina rasta: 2-5 m
  Broj biljaka na 1 m: 2

 • Niska živica

  89x48_2
  Grmasta petoprsta sa žutim cvjetovima

  Ako tražite živicu od niskog rastinja, izvanredan odabir predstavlja grmasta petoprsta. Zbog svog razmjerno niskog rasta ove biljke, čiji su cvjetovi jarko žute boje, se mogu rezati kao niska živica. One najbolje uspijevaju u polusjeni.
  Grmasta petoprsta
  Visina rasta: 60-150 cm
  Broj biljaka na 1 m: 3-5

 • Bjelogorična živica

  89x48_3
  Pripazite na dovoljnu količinu vode

  Grab, bukva, klen i glog spadaju u živice kojima lišće otpada. Pripazite da bjelogorična živica tijekom prvih par godina ima dovoljno vode.
  Grab i bukva
  Visina rasta: 1,5-3 m
  Broj biljaka na 1 m: 3
  Klen
  Visina rasta: 1,5-4 m
  Broj biljaka na 1 m: 3
  Glog
  Visina rasta: 1,5-3 m
  Broj biljaka na 1 m: 3-4

 • Cvatuća prirodna živica

  89x48_4
  Životni prostor za ptice i ježeve

  Cvatuća prirodna živica je pravi raj za ptice. Iziskuje nešto više prostora, ali zato manje njege od rezane živice. Ona služi kao izvor hrane, gnjezdište, skrovište te životni prostor za ptice i ježeve.
  Popis odgovarajućih biljaka:
  kupina, grab, lješnjak, borovnica, kalina, bukva, bazga, pasji trn, trnjina, kleka, glog, lozica.

 • Oblikovni rez

  Dodatno orezivanje početkom ljeta

  Rastinje poput šimšira će tek orezivanjem doći do izražaja. Oblikovni rez nije samo oku ugodan, već ujedno potpomaže gusti rast biljke. Najbolje vrijeme za orezivanje je prije prvog dana ljeta. Šimšir je u to doba dovršio fazu rasta, a istovremeno sunce još nije tako jako da bi vrhovi mogli izgorjeti. Šimšir ćete najbolje orezati pomoću vrtnih škara, veće raslinje pak režite pomoću škara za orezivanje živice.

 • Mala umjetnička djela

  Pomoću gotovih žičanih oblika

  Dok kugle ili čunjeve s malo odmjeravanja i strpljenja možete sami lako oblikovati od »sirovog« rastinja, figure predstavljaju pravi izazov. Pokušajte s trikom: u prodajnim centrima OBI možete pronaći gotove žičane oblike. Vrhove koji strše izvan žičanog oblika jednostavno odrezujte sve dok se oblik ne ispuni. Ako ne možete nabaviti oblik koji želite, napravite ga sami od žice. Pustite mašti na volju.